In het kort
Elke 4 minuten belandt er een 65-plusser op de SEH na een val
Ca. 30% van de zelfstandig wonende ouderen van 65 jaar en ouder en de helft van de verzorgings- en verpleeghuisbewoners valt minsten 1 keer per jaar. Zo’n 10% van deze valpartijen leidt tot ernstig letsel, botbreuken, hoofdletsel, soms zelfs overlijden.
In 1/3 van de gevallen zijn er ook psychosociale gevolgen van een val, zoals valangst en onzekerheid bij lopen wat leidt tot afname van de mobilteit, sociaal isolement en afname van de kwaliteit van leven.
Vallen is bij ouderen meestal multifactorieël bepaald. Oorzaken als evenwichtsstoornissen/ duizeligheid, bewegingsbeperking door ziektes als artrose, parkinson, beroerte, slechte visus, geheugenproblemen, medicijnen kunnen allen een rol spelen.
Uitgelicht
Blijf in conditie door te bewegen
Verlies van spierkracht en verminderde stabiliteit naarmate we ouder worden, zorgen voor een verhoogd risico om te vallen. Een persoonlijk bewegingsplan onder begeleiding van de fysiotherapeut helpt het risico te verlagen.
Let op bij medicijngebruik
Veel medicijnen kunnen als bijwerking een verhoogd valrisico hebben. Vraag hiernaar bij je apotheek.
Persoonsgebonden valrisico
Ziekten zoals artrose, de ziekte van Parkinson of dementie, maar ook een slecht zicht, een verstoord evenwicht en problemen met lopen zijn risico’s voor vallen. Net als slaap- en kalmeringsmiddelen en bepaald gedrag (zoals te snel opstaan en teveel haasten) volgens het RIVM oorzaken zijn voor valongelukken.