Het bekken wordt begrensd door de lage rug, de navellijn, de onderkant van de bilnaad en het schaambeen. Er wordt van bekkeninstabiliteit gesproken, als er een disbalans ontstaat tussen deze lichaamsdelen. Klachten ontstaan doordat gewrichten, botten, spieren en banden niet goed samenwerken. Klachten in het bekken komen vooral voor bij zwangere vrouwen, maar ook vrouwen die niet zwanger zijn en zelfs mannen kunnen hier last van hebben.

De oorsprong van deze klachten verschilt. Daarom is het belangrijk om een onderscheid te maken. De oorzaak van de  klachten kan gelegen zijn in het heupgewricht, de lage rug of daadwerkelijk het bekken. De meest voorkomende en herkenbare klachten van het bekken zijn een intense pijn van de twee kuiltjes boven de billen, pijn aan de liezen of bilspieren, het schaambeen, het stuitje of de zitbeenknobbels. Naast pijnlijke botten kun je ook last hebben van pijnlijke of zwakke spieren. Deze ontstaan rondom de bilspieren, heupspieren of bekkenbodemspieren. De pijn kan ook uitstralen naar de buik, de lies, de bil of de benen. Een verstoorde bekkenbodemfunctie kan leiden tot problemen bij het plassen, ontlasten of vrijen.

Oorzaken van bekkenpijn

  • Een trauma kan een mogelijke oorzaak zijn van bekkenklachten.
  • Klachten kunnen ontstaan tijdens de zwangerschap of bevalling.
  • Overbelasting.
  • Een verkeerde manier van plassen of ontlasten door te hard te persen.
  • Na een blaasontsteking of na een buik- of prostaatoperatie.

Wat kunt u zelf doen tegen de pijn?

  • Rechtop zitten in plaats van onderuit gezakt.
  • Zit niet met de benen over elkaar en kruis uw enkels niet onder de stoel.
  • Vermijdt lange autoritten of zorg voor voldoende pauzes.
  • Rust liggend op uw zij en niet op uw rug of buik.
  • Adem diep in vanuit uw onderbuik.

Wat kunnen wij voor u betekenen?

De therapeuten van Holland Spine Centre vinden het belangrijk om samen met u de tijd te nemen om vast te stellen hoe uw klachtenpatroon eruit ziet. Wij werken met een Rug Herstel Programma waarin zowel wij zowel een psychologische als een fysieke intake met u inplannen.

Naast de intake die met u wordt gehouden, worden er ook vragenlijsten ingevuld, fysieke metingen gedaan en er vinden inspanningstesten plaats. Deze zijn nodig om te onderzoeken wat de oorzaak van de klachten is en welke factoren van invloed zijn op de klachten. Aan de hand van het onderzoek wordt er een persoonlijk behandeltraject opgesteld. Deze bestaat uit (manueel)therapeutische behandelingen en training en coaching.

Als afsluiting van het traject wordt er een uitgebreide verslaglegging gedaan naar de verwijzer (huisarts, medisch specialist en/of bedrijfsarts).

Wilt u een afspraak inplannen? Wij nemen contact met u op