Voor welke bekkenklachten kunt u bij Holland Spine Centre terecht?

Bekkenpijn?
Bekkeninstabiliteit?
Pijn in de billen?

Zowel zwangere vrouwen, niet zwangere vrouwen als zelfs mannen kunnen last hebben van bekkenklachten. Het bekken vormt de schakel tussen de rug en de benen en is een essentieel onderdeel van ons bewegingsapparaat en is belangrijk voor de stabiliteit van het lichaam.

Het bekken wordt gevormd door verschillende botdelen en gewrichten. Het wordt aan de bovenkant begrensd door uw lage rug en uw navel. Aan de onderkant wordt het begrensd door uw bilnaad en uw schaambeen. Het bekken is een soort ring die bestaat uit botten, gewrichten en een groot aantal spieren en banden. De bekkenring speelt een grote rol als het gaat om het overbrengen van krachten tussen de romp en de benen.

Er is een grote diversiteit aan klachten in deze regio. De oorsprong van bekkenklachten kan erg verschillen en de klachten komen op alle leeftijden voor. Daarom is het belangrijk om een onderscheid te maken tussen klachten die worden veroorzaakt door de lage rug, heupgewrichten of daadwerkelijk het bekken. De pijnklachten uiten zich rondom de benige bekkenstructuren, zoals de zitbeenknobbels, het stuitje, het schaambeen of het SI-gewricht (de twee kuiltjes boven uw billen). Naast pijnlijke botten kan men ook last hebben van pijnlijke of zwakke spieren rondom het bekken. Dit kunnen de heupspieren, bilspieren of bekkenbodemspieren zijn. Ook kan de pijn uitstralen naar de lies, de buik, de bil of (een van) beide benen.

Bekkenklachten vormen voor veel mensen een groot probleem in het dagelijkse leven. De pijnklachten kunnen erger worden tijdens zwangerschap en bij het doen van bepaalde activiteiten zoals opstaan, lopen, in bed liggen, traplopen en zitten. Mensen worden door bekkenklachten beperkt in dergelijke activiteiten in het dagelijkse functioneren.

Soort bekkenklachten

Bekkeninstabiliteit

Het bekken wordt begrensd door de lage rug, de navellijn, de onderkant van de bilnaad en het schaambeen en kent een grote diversiteit aan klachten. Er wordt van bekkeninstabiliteit gesproken, wanneer er een disbalans ontstaat tussen deze lichaamsdelen.Lees meer »

Heup- en bekkenklachten

Het heupgewricht is een kogelgewricht, het vormt de verbinding tussen het dijbeen en het bekken. Klachten ontstaan, doordat het kraakbeen versleten raakt. Het bewegen verloopt stroever en daardoor ook pijnlijker.Lees meer »

Wilt u een afspraak inplannen? Wij nemen contact met u op.