Wanneer rugklachten onafgebroken aanhouden (langer dan drie maanden) of regelmatig terugkeren, wordt er gesproken van chronische rugpijn. De klachten die optreden genezen niet vanzelf en kunnen zelfs uitstralen naar de armen en/of benen. Om pijn te voorkomen worden veel bewegingen niet meer uitgevoerd. Dit zorgt er voor dat de spieren zwakker worden en de belastbaarheid van de rug afneemt.

Oorzaken van chronische rugpijn:

De meest voorkomende oorzaak van chronische rugpijn is overbelasting die ontstaat door het uitvoeren van activiteiten die u niet gewend bent of het maken van een verkeerde beweging. Daarnaast kan er door stress een stress-spier-reactie optreden waardoor de rugspieren zich continu aanspannen en uitgeput raken. Dit zorgt voor een stijve en pijnlijke rug en voor een slechte nachtrust. Wanneer u bang bent dat de klachten niet vanzelf overgaan, belemmert dit het natuurlijke herstel van het lichaam.

Wat kunt u zelf doen tegen de pijn?

  • Blijf bewegen, ook wanneer u pijn ervaart. Bewegen zorgt er namelijk voor dat de spieren niet verzwakken.
  • Zorg voor variatie in uw bewegingen.
  • Neem regelmatig rust. Het nemen van rust zorgt voor een betere balans tussen spanning en ontspanning.
  • Schakel professionele hulp in.

Wat kunnen wij voor u betekenen?

De therapeuten van Holland Spine Centre vinden belangrijk om samen met u de tijd te nemen om vast te stellen hoe uw klachtenpatroon eruit ziet. Omdat wij de behandeling op uw persoonlijke situatie willen toespitsen, werken wij met een rug herstel programma waarin wij zowel een psychologische als een fysieke intake met u inplannen.

Naast de intake die met u wordt gehouden, worden er ook vragenlijsten ingevuld, fysieke metingen gedaan en er vinden inspanningstesten plaats. Deze zijn nodig om te onderzoeken wat de oorzaak van de klachten is en welke factoren van invloed zijn op de klachten. Aan de hand van het onderzoek wordt er een persoonlijk behandeltraject opgesteld. Deze bestaat uit (manueel)therapeutische behandelingen en training en coaching.

Als afsluiting van het traject wordt er een uitgebreide verslaglegging gedaan naar de verwijzer (huisarts, medisch specialist en/of bedrijfsarts).

Wilt u een afspraak inplannen? Wij nemen contact met u op