Het heupgewricht is een kogelgewricht, het vormt de verbinding tussen het dijbeen en het bekken. Heup- en bekkenklachten ontstaan doordat het kraakbeen versleten raakt. Het bewegen verloopt stroever en daardoor ook pijnlijker. Het bekken bestaat uit vier botten: het heiligbeen, het staartbeen en het linker- en rechterheupbeen. Het bekken heeft een centrale rol bij de houding en beweging. Het beweegt zowel mee met de benen als met de romp. De wervelkolom en de benen worden door het bekken met elkaar verbonden. Het bekken van een vrouw is breder dan dat van de man om de geboorte van een kind mogelijk te maken.

Bij heup- en bekkenklachten heeft u vooral last van lage rugpijn. De pijn kan uitstralen naar de buik, lies, bilregio of bij het schaambot. Het kan ook voorkomen dat de pijn uitstraalt naar de knie. Ook kan er pijn ter hoogte van de heup ontstaan wanneer je op je zijde ligt. De klachten kunnen wisselend aangegeven worden tijdens het lopen, zitten, staan of liggen.

Oorzaken van heup- en bekkenklachten

 • Een bekkeninstabiliteit, verslapping van de bandstructuren rondom het bekken en lage rug.
 • Irritatie aan de SI-gewrichten, dit ontstaat door een infectie, artritis, tumoren, botbreuken of ontstekingen van de spierpeesaanhechtig door overbelasting of blokkades.
 • Een zwangerschapsgerelateeerde bekkenpijn.
 • Spier problemen zoals bekkenbodemspier, bilspier, piriformus.
 • Overbelasting van de heupen en bekken.

Wat kunt u zelf doen tegen de pijn?

 • Wissel activiteiten en rust regelmatig af.
 • Een goede houding is belangrijk. Enkels, knieën, heupen, schouders en hoofd recht boven elkaar in een lijn (loodlijn).
 • Verdeel je gewicht over beide benen. Dus niet op een been gaan hangen.
 • Slaap met een kussen tussen je knieën als u op uw zij ligt.
 • Vermijd het naar binnen draaien van de enkels en de knieën.
 • Blijf zoveel mogelijk in beweging om de conditie en belastbaarheid te behouden.

Wat kunnen wij voor u betekenen?

De therapeuten van Holland Spine Centre vinden belangrijk om samen met u de tijd te nemen om vast te stellen hoe uw klachtenpatroon eruit ziet. Omdat wij de behandeling op uw persoonlijke situatie willen toespitsen, werken wij met een rug herstel programma waarin wij zowel een psychologische als een fysieke intake met u inplannen.

Naast de intake die met u wordt gehouden, worden er ook vragenlijsten ingevuld, fysieke metingen gedaan en er vinden inspanningstesten plaats. Deze zijn nodig om te onderzoeken wat de oorzaak van de klachten is en welke factoren van invloed zijn op de klachten. Aan de hand van het onderzoek wordt er een persoonlijk behandeltraject opgesteld. Deze bestaat uit (manueel)therapeutische behandelingen en training en coaching.

Als afsluiting van het traject wordt er een uitgebreide verslaglegging gedaan naar de verwijzer (huisarts, medisch specialist en/of bedrijfsarts).

Wilt u een afspraak inplannen? Wij nemen contact met u op