Rughernia

Wanneer u pijn ondervindt in uw onderrug, kan dit een symptoom zijn van een rughernia. De intensiteit van deze pijn kan wisselen in hevige en minder hevige pijn. De pijn kan uitstralen naar één of beide benen. Soms kan de pijn in uw onderrug zelfs zo heftig zijn dat u uw dagelijkse activiteiten niet meer kunt uitvoeren. Een hernia ontstaat door een ‘scheur’ in de tussenwervelschijven waarvan de kern naar buiten puilt en tegen de zenuwwortel drukt. De zenuwwortel raakt geïrriteerd en dit zorgt voor pijn die uitstraalt naar uw been of beide benen.

Oorzaken van een rughernia:

  • Erfelijke aanleg speelt een rol bij een hernia.
  • Lengte, een hernia komt veel vaker voor bij lange mensen.
  • Zwaar lichamelijk werk doen.
  • Stress. Door stress ontstaat er een lichamelijk spanning, de spieren worden onbewust aangespannen. Deze spanning lijdt tot rugpijn en kan uiteindelijk een hernia als gevolg hebben.
  • Leeftijd, een hernia komt het meest voor bij mensen tussen de 40 en 60 jaar.

Wat kunt u zelf doen tegen de pijn?

  • Verbeter uw houding in alle activiteiten die u uitvoert.
  • Zorg ervoor dat u alle bewegingen en houdingen vermijd die veel pijn doen, maar zorg wel voor voldoende beweging.
  • Vermijd stress, dit zorgt namelijk voor een gespannen houding en vergroot de kans op rugpijn.
  • Kies voor een minst pijnlijke houding als u gaat liggen. Dit kan zijn door op uw rug te gaan liggen met een paar kussens onder de knieën. Als u op uw zij ligt moet u erop letten dat u met half opgetrokken benen ligt.

Wat kunnen wij voor u betekenen?

De therapeuten van Holland Spine Centre vinden het belangrijk om samen met u de tijd te nemen om vast te stellen hoe uw klachtenpatroon eruit ziet. Omdat wij de behandeling op uw persoonlijke situatie willen toespitsen, werken wij met een rug herstel programma waarin wij zowel een psychologische als een fysieke intake met u inplannen.

Naast de intake die met u wordt gehouden, worden er ook vragenlijsten ingevuld, fysieke metingen gedaan en er vinden inspanningstesten plaats. Deze zijn nodig om te onderzoeken wat de oorzaak van de klachten is en welke factoren van invloed zijn op de klachten. Aan de hand van het onderzoek wordt er een persoonlijk behandeltraject opgesteld. Deze bestaat uit (manueel)therapeutische behandelingen en training en coaching.

Als afsluiting van het traject wordt er een uitgebreide verslaglegging gedaan naar de verwijzer (huisarts, medisch specialist en/of bedrijfsarts).

Wilt u een afspraak inplannen? Wij nemen contact met u op