De schouder is een van de meest gecompliceerde gewrichten van het lichaam. Dit komt doordat het wordt gevormd door drie botten: het sleutelbeen, het schouderblad en de bovenarm. In de schouder zitten twee gewrichten die ervoor zorgen dat de armen alle kanten op kunnen. Dit is nodig gezien de vele handelingen die u in het dagelijkse leven moet verrichten, zoals haren kammen, op de rug krabben, een pan optillen. Door deze complexiteit en flexibiliteit kan er veel mis gaan in de schouder.

Bij schouderklachten heeft u pijn rond het schouder gewricht als de arm bewogen wordt en soms zelfs als u uw arm stil houdt. De pijn kan uitstralen naar de schouderbladen, de nek, de elleboog en/ of de vingers. Door de pijn lukt het niet om uw arm te bewegen, waardoor de dagelijkse werkzaamheden belemmerd worden. Ook kan de pijn de nachtrust verstoren.

Bij slijtage van het gewricht is het kraakbeen deels of helemaal beschadigd, waardoor de verschillende botdelen in het gewricht tegen elkaar komen, wat als zeer pijnlijk wordt ervaren. Dit leidt tot bewegingsbeperking en functieverlies.

Ook een breuk (fractuur) van één van de samenstellende botten van de schouder kan leiden tot bewegingsbeperking en artrose van het gewricht.

Het schoudergewricht is een zeer beweeglijk gewricht. In alle richtingen is een grote bewegingsuitslag mogelijk. Dit is nodig gezien de vele handelingen in het dagelijks leven welke we met dit gewricht doen: iets naar de mond brengen, haren kammen, toiletgang, tas optillen etc. Om deze bewegingen te kunnen doen is een grote mobiliteit (bewegingsmogelijkheid) een vereiste.

SchouderHet schoudergewricht bestaat uit de bovenarm (humerus) en het schouderblad (scapulae). Aan de kant van de bovenarm zit een kop (bol). Deze rolt en glijdt in een soort kommetje (glenoid) van het schouderblad. Zowel op de kop als kom zit een laagje kraakbeen, dit is een zachte laag welke ervoor zorgt dat de 2 botten makkelijk langs elkaar heen kunnen bewegen. Om deze botten bevindt zich een veelvoud aan banden en spieren, die bewegingen begeleiden en sturen.

Slijtage van de schouder (schoudergewricht)

Bij een slijtage van het gewricht is het kraakbeen op het uiteinde van de botten gedeeltelijk of volledig beschadigd. Bij het bewegen van de schouder komt het bot van de bovenarm op het bot van het schouderblad, daar de tussenlaag beschadigd is. Deze situatie wordt door de patiënt als zeer pijnlijk ervaren en leidt tot functiebeperkingen in het dagelijks leven en is vaak een beperking van de bewegingen van alle dag zoals bijvoorbeeld koffie drinken en boodschappen doen.

Ook kunnen de spieren rondom het gewricht hier nadelig op reageren, de veranderde situatie kan tot een scheuring (ruptuur) van de spieren rondom kop en kom leiden. Andersom is ook mogelijk. Een forse spierscheuring kan door een veranderde beweeglijkheid van het gewricht, tot arthrose leiden (onjuist gebruik).

Bij een fractuur is het schouderblad (en soms ook het kommetje waar de bovenarm in draait) door een ongeluk (ook wel trauma genoemd) gebroken. Er zijn dan meerdere lossen botstukken waarneembaar.

In al deze gevallen ervaart de patiënt veel pijnklachten, dit komt door een ontstekingsreactie van het gewricht. De beweeglijkheid van de schouder is fors beperkt.

De arts kan d.m.v. een functieonderzoek (gesprek en testen van de schouder) en aanvullend onderzoek (X-foto/CT-scan) vaststellen wat de exacte oorzaak van uw klachten is.

Oorzaken van schouderklachten:

  • De pijn in de schouders kan plotseling of geleidelijk ontstaan.
  • De klachten kunnen ontstaan door overbelasting van de schouder. Doordat er te lang dezelfde bewegingen met de schouder gemaakt wordt, kan dit voor irritatie en ontsteking zorgen.
  • Klachten kunnen ook te maken hebben met spierspanningen. Dit kan komen door stress, spanning thuis of op het werk.
  • Slijmbeursontsteking wordt veroorzaakt door chronische overbelasting van de schouder.
  • Inklemming van een pees tussen de schouders.

Wat kunt u zelf doen tegen de pijn?

  • Probeer door te gaan met uw dagelijkse bezigheden. U moet wel stekende pijn vermijden bij het bewegen.
  • Massage van de nek kan voor verlichting zorgen.
  • Het is goed om de schouder rust te geven, maar het is beter om de schouder een paar keer per dag te bewegen in verschillende richtingen. Het is belangrijk om de bewegingen af te wisselen.
  • Vermijd zware bewegingen die de pijn verergeren.
  • Behandeling met ijs, smeersels of warmte kan de pijn verlichten.

Wat kunnen wij voor u betekenen?

De therapeuten van Holland Spine Centre vinden het belangrijk om samen met u de tijd te nemen om uit te zoeken wat de klachten zijn en hoe deze eventueel zijn ontstaan.. Omdat wij de behandeling op uw situatie willen toespitsen, werken wij met een persoonlijk behandelprogramma, waarin wij zowel een fysieke als eventueel een psychologische intake met u inplannen.

Naast de intake die met u wordt gedaan, worden er ook vragenlijsten ingevuld, metingen gedaan en er vinden inspanningstesten plaats. Deze zijn nodig om te onderzoeken wat de oorzaak van de klachten is en welke factoren van invloed zouden kunnen zijn op de klachten. Aan de hand van het onderzoek wordt er een persoonlijk behandeltraject opgesteld. Dit kan o.a. bestaan uit (manueel)therapeutische behandelingen, oefeningen en coaching.

Wij zorgen voor een uitgebreide verslaglegging naar uw verwijzer (huisarts, medisch specialist en/of bedrijfsarts).

Wilt u een afspraak inplannen? Wij nemen contact met u op