Een stenose is een aandoening waarbij het wervelkanaal op bepaalde punten smaller wordt. De pijn wordt veroorzaakt door slijtage van de wervelkolom. De zenuwen raken hierbij bekneld en dit zorgt voor een druk op het ruggenmerg. Deze aandoening treedt vooral op bij ouderen.

Symptomen kunnen zowel aan de benen als aan de armen optreden. Vaak is er sprake van een prikkelende dove pijn/gevoel en/of krachtvermindering. De pijn kan erger worden door te lopen. De benen gaan dan doof aanvoelen en worden stuurloos.

Oorzaken van een stenose:

  • Slijtage (artrose), er kunnen veranderingen optreden in het structuur van de wervelkolom. De soepelheid van de rug verminderd door het stugger worden van het bindweefsel.
  • Aangeboren afwijking tijdens de rugontwikkeling voor de geboorte. De verschijnselen treden meestal op een latere leeftijd op.
  • Een beschadiging aan het ruggenmerg door een ongeluk.

Wat kunt u zelf doen tegen de pijn?

  • Blijf bewegen. ga door met de dagelijkse activiteiten en met werken als dit lukt.
  • Vermijd houdingen en bewegingen die veel pijn doen.
  • Kies voor een houding die het minst pijnlijk is bij het liggen.

Wat kunnen wij voor u betekenen?

Wij vinden het belangrijk om samen met u de tijd te nemen om goed vast te stellen hoe uw klachtenpatroon eruit ziet. Hiermee kunnen wij de behandeling op jouw persoonlijke situatie kunnen toespitsen. Daarom bieden wij een rug herstel programma aan. In dit programma wordt er eerst een uitgebreide psychologische en fysieke intake met u gehouden.

Naast de intake die met u wordt gehouden, worden er vragenlijsten ingevuld, fysieke metingen gedaan en er vinden inspanningstesten plaats. Deze zijn nodig om te onderzoeken wat de oorzaak van de klachten is en welke factoren van invloed zijn op de klachten. Aan de hand van dit onderzoek wordt er een persoonlijk behandeltraject opgesteld. Deze bestaat uit (manueel)therapeutische behandelingen en training en coaching.

Als afsluiting van het traject wordt er een uitgebreide verslaglegging gedaan naar de verwijzer (huisarts, medisch specialist en/of bedrijfsarts).

Wilt u een afspraak inplannen? Wij nemen contact met u op