Een whiplash ontstaat na een heftige beweging van het hoofd ten opzichte van de rest van het lichaam. Hierdoor ontstaat er een grote impact in het gebied van de nek, schouders, rug en het hoofd. De zenuwen in deze gebieden zijn met elkaar verbonden waardoor de pijn kan uitstralen naar verschillende lichaamsdelen. Door een whiplash kunnen de wervels, spieren, banden en gewrichten door de plotselinge beweging beschadigen. In 70% van de gevallen wordt een whiplash veroorzaakt door een auto-ongeluk.

Naast de lichamelijke klachten die ontstaan bij een whiplash, zoals pijn in de nek, pijn in de middenrug, pijn tussen de schouderbladen, hoofdpijn, duizeligheid, slik- en kauwklachten ontstaan er ook psychische klachten, zoals vergeetachtigheid, concentratiestoornissen, intense vermoeidheid en diverse emotionele problemen als stress, huilen en karakterverandering.

Oorzaken van een whiplash

  • De meest voorkomende oorzaak van een whiplash is een auto-ongeluk. Door de klap wordt het hoofd te snel naar achter geslagen en vervolgens weer naar voren.
  • Een whiplash kan ook ontstaan door een heftige beweging naar opzij of achteren.
  • Ongelukken tijdens het sporten, of door bijv. van de trap af te vallen.

Wat kunt u zelf doen tegen de pijn?

  • De dag van het ongeluk moet u in bed blijven en de dagen daarop moet er rustig gedaan worden.
  • De pijn kan verlicht worden met oefeningen, maar niet te veel.
  • Zorg voor een goede houding, door uw schouders naar achteren te houden en uw buik aan te spannen.
  • Teveel activiteit is niet aan te raden, vooral rust helpt de nek te herstellen.

Wat kunnen wij voor u betekenen?

De therapeuten van Holland Spine Centre vinden het belangrijk om samen met u de tijd te nemen om vast te stellen hoe uw klachtenpatroon eruit ziet. Omdat wij de behandeling op uw persoonlijke situatie willen toespitsen, werken wij met een rug herstel programma waarin wij zowel een psychologische als een fysieke intake met u inplannen.

Naast de intake die met u wordt gehouden, worden er ook vragenlijsten ingevuld, fysieke metingen gedaan en er vinden inspanningstesten plaats. Deze zijn nodig om te onderzoeken wat de oorzaak van de klachten is en welke factoren van invloed zijn op de klachten. Aan de hand van het onderzoek wordt er een persoonlijk behandeltraject opgesteld. Deze bestaat uit (manueel)therapeutische behandelingen en training en coaching.

Als afsluiting van het traject wordt er een uitgebreide verslaglegging gedaan naar de verwijzer (huisarts, medisch specialist en/of bedrijfsarts).

Wilt u een afspraak inplannen? Wij nemen contact met u op